Полша е новият световен волейболен властелин

145310
Снимки: FIVB

40 години чакане - толкова изтърпя една от най-волейболните нации в света, преди отново да прегърне световната титла по волейбол. За втори път в историята си Полша стана световен шампион, след като срази най-добрия отбор в последното десетилетие в този спорт - Бразилия. При това го стори категорично - с 3:1 гейма, след обрат, а сега цяла Полша празнува лудо успеха на своите златни волейболни момчета.

Първи гейм (8:4, 16:11, 25:18)

Волейболна Полша изстрада финала след тежка победа над Германия

Полша срещу Бразилия - това е финалът на Световното първенство по волейбол. След като по-рано днес кариоките си извоюваха място на фина...

Още преди големия финал основният въпрос беше дали Полша ще събере необходимите физически сили, за да може да бъде на висотата, която показа през цялото на първенството. Началото не беше обещаващо – Лукас Сааткамп спря Мариуш Влазли с ефектна блокада за 5:3, а след това последва бразилска серия до 8:4 и 9:5, когато при много дълго разиграване с атрактивни спасявания в защита и от двете страни на мрежата, Полша успя да вземе точката и да вдигне емоциите в залата. Изтощителното разиграване обаче беше реално в полза на кариоките – те бяха много концентрирани, като Мурильо даваше сигурност в посрещането, а Рикардо Лукарели и Уолъс Де Соуса бяха основните оръжия в атака. Де Соуса се прояви и на блокада, като успя да спре най-постоянния играч на домакините на това първенство – Матеуш Мика. Треньорът на Полша Стефан Антига бързо видя какво става и извади неефективния Влазли, вкарвайки на негово място Давид Конарски, който се включи добре, но твърде късно, за да окаже влияние на изхода на първия гейм – категорично надмощие на Бразилия.

Втори гейм (7:8, 11:16, 22:25)


Усетили, че ако не се вложат сега, ще е късно, поляците почнаха ударно – 4:1 точки за тях след две блокади, първата малко късметлийски кацнала точно на крайната линия. При 5:2 Полша изпусна да вземе много важна точка след страшно атрактивно разиграване, в което бразилците извадиха невъзможни топки и „старото куче” Мурильо накрая успя да направи блок-аут. Това даде кураж на световните шампиони и след блокада срещу Влазли плюс нова отлична игра в защита и блок-аут на Лукарели кариоките изравниха до 7:7. Точно в този момент Полша пак извади късмет – два аса на Карол Клос, като при втория топката се спря във филето на мрежата и стана невъзможна за спсяване – 10:7 за домакините. На всичкото отгоре те взеха още една точка след ново много дълго разиграване, в което бразилците пак показаха нечовешка игра в защита, но накрая Матеуш Мика завърши успешно. Тази точка се оказа истински катализатор за Полша, като домакините използваха инерцията, за да изградят сериозно предимство – 17:11.

Бразилия проби Франция и излиза за четвърта поредна световна титла по волейбол

На прага на незапомнен рекорд - там се намира волейболният мъжки отбор на Бразилия, който и днес показа шампионското в себе си, побежда...

И когато изглеждаше, че Бразилия едва ли ще вземе нещо, Мурильо успя да обърне точката за 12:17, след като Винярски пропусна чиста контраатака и изведнъж всичко за домакините се срина. На сервис застана Бруно Резенде, с чийто начален удар и с поредно показно на блокада и защита, кариоките се върнаха в гейма – 17:17! Оттук насетне геймът тръгна точка за точка, като Полша водеше и направи пробив за 22:20 след хитра игра на мрежата. Тези две точки разлика се оказаха златни за домакините и те затвориха гейма при 24:22, след мощен сервис на Влазли, който Бразилия само върна в полското поле и там Мика завърши с пайп.

Трети гейм (7:8, 15:16, 23:25)


Ключовият трети гейм тръгна по-добре за поляците, които първи се откъснаха, но не за дълго – Бразилия изравни при 5:5. Равенството се запази до 9:9, когато Полша дръпна с две точки, след като Бруно Резенде се „обеси” на мрежата. Уолъс обаче бързо изравни за 11:11 след атака по правата, дошла благодарение на добра блокада и точна игра в задно поле. И геймът тръгна точка за точка, като отново Полша имаше предимството да води. Домакините се възползваха при 17:16, когато Влазли улови на единичен блок Леандро Висото и даде две точки аванс в решителната част на гейма. Лукас Сааткамп обаче върна паритета при 19:19 след добра блокада. Равенството не издържа дълго – Мурильо и Висото последователно бяха хванати в защита и Винярски завърши топката за 21:19. Драмата достигна връхна точка, когато с видео повторение Бразилия обърна съдийско решение за добра топка в полза на Полша и изравни за 23:23. Това обаче не стресна домакините и те взеха следващите две точки, като геймболът стана факт след атака на Лукарели, при която той уцели антената.

Четвърти гейм (7:8, 15:16, 22:25)

Полша унижи Русия и постави уникален рекорд

Полша срещу Германия и Франция срещу Бразилия - това са полуфиналите на Световното първенство по волейбол, които ще се играят в събота,...


И играта вървеше отново точка за точка – Бразилия обаче вече беше изправена до стената, а Полша хвърляше всичко в опита си да вземе бленуваната титла без да минава през тайбрек. Безспорно в тези минути най-силният играч на поляците беше Матеуш Мика – той стана неуловим за бразилската блокада и редовно правеше точки след технично отиграни топки с блока. Негов ас пък позволи на Полша първа да вземе лек аванс – 11:9. Бразилия изравни за 12:12 след лошо вдигане на Полша, което не позволи на Мика да атакува. Но посрещачът на домакините нямаше спирка – пак той даде две точки аванс на своите след невероятен къс диагонал за 15:13. Карол Клос обаче докосна мрежата и Бразилия изравни 15:15, след като иначе Уолъс беше пратил топката в аут.

Кариоките поведоха и за пръв път от два гейма и половина насам след втора техническа пауза за 17:16, след като Лукас Сааткамп най-после хвана Мика на блокада. И отново Лукас издебна Мика, забивайки му нова блокада за 19:17 в полза на действащите световни шампиони, а Рикардо Лукарели успешно завърши контраатака за 20:17. Грешка на бразилското либеро при флот сервис на Мика обаче приближи Полша на само точка от противника – 19:20. Окуражените поляци стигнаха бързо до равенството след хубава атака на Винярски, а след това Лукарели пристъпи в полското поле преди топката да е тупнала на земята след иначе успешна негова атака – 22:21 за Полша! И Бразилия рухна – Влазли заби блокада на Лукарели, последва и нова полска точка – три мачбола. Точно както подобава, Мариуш Влазли реализира победата точка след мощна атака в типичен стил – световна титла по волейбол за Полша след четири десетилетия чакане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол