Полша унижи Русия и постави уникален рекорд

203195
Снимки: FIVB

Полша срещу Германия и Франция срещу Бразилия - това са полуфиналите на Световното първенство по волейбол, които ще се играят в събота, 20 септември. Днес, в дербито на деня и може би на турнира като заряд, полската волейболна армия показа на руснаците, че руският президент Владимир Путин може и да се хвали как армията на страната му може за два дни да превземе Източна Европа, но на волейболното поле в момента търпи поражение след поражение. Полските волейболисти направо подпалиха "Атлас Арена" в Лодз и след като им трябваха само два гейма, за да продължат напред, те успяха да ги вземат още в първите си два опита и да откажат олимпийските шампиони от мечтите за първа световна титла, откакто Русия е самостоятелна държава. А за капак взеха и трети - точно когато изгледаше, че руснаците поне могат да се утешат с пирова победа.

Първи гейм (8:4, 16:12, 25:22)

Мечтите на Бразилия за четвърта поредна световна волейболна титла са живи

В дербито на група H от Световното първенство по волейбол в Полша, световните шампиони от Бразилия размазаха с 3:0 гейма олимпийските п...

На крилете на ентусиазма, пред врящия котел, в който се беше превърнала залата, Полша започна да изгражда преднина още от самото начало. На два пъти руснаците не разбраха какво да правят с полския сервис, а на блокада поляците успяха да хванат две руски нападения и на първа техническа пауза имаха четири точки аванс. Полската вълна ставаше все по-силна и в един момент домакините поведоха с 15:9, но тогава руснаците се сетиха, че играят мач „за литър кръв и метър кожа” и успяха да скъсят аванса до четири точки на втора техническа пауза. Полската волейболна армия обаче продължи с уверен марш напред, а Мариуш Влазли, Михал Винярски, Матеуш Мика и Фабиян Джизга буквално разнебитваха защитата на Русия до 22:16. Тогава на сервис застана Николай Павлов, който започна да стреля с оръдието и доведе нещата до 20:22. Това обаче се оказа последното издихание в гейма за Русия и Полша го спечели с три точки разлика.

Втори гейм (8:6, 15:16, 25:22)


Вторият гейм започна точка за точка, с няколко красиви дълги разигравания, но при 7:6 флот сервис на поляците доведе до объркване при руското посрещане и изведнъж с още един сервис и блокада на Влазли срещу Спиридонов резултатът стана 10:6 за Полша. Руснаците обаче добре знаеха, че загубят ли гейма, могат да си тръгват за Москва и постепенно, с брейк точка тук и там и след като Дмитрий Мусерски най-после се сети, че има сервис, Сборная успя да излезе напред с точка при втора техническа пауза. Русия дори поведе с две точки за 17:15, но след това дойде крахът – руското посрещане се срина при флот сервиса на Пьотр Новаковски, с чиято помощ Полша наниза пет поредни точки и беше близо до шеста, но тройната блокада за малко изкара топката в аут – 20:18 за домакините. Дойде време и за решителният момент – 24:20, което означава, че при още една точка за поляците Русия си отива от първенството. На сервис за руснаците застана Николай Павлов, който успя на два пъти да затрудни поляците на посрещане, но накрая тройна полска блокада извоюва визата за финалната четворка на домакините.

Срам! И финландците свалиха гащите на волейболистите ни

Мъжкият национален отбор по волейбол на България допусна изключително срамна загуба от Финландия с 0:3 гейма (18:25, 21:25, 18:25) в по...

Трети гейм (3:8, 12:16, 21:25)


След като свършиха работата си, поляците се поотпуснаха и позволиха на съперника да изгради добра преднина още в самото начало на гейма – 8:3 за Сборная при първото техническо прекъсване. Руснаците продължиха в същото темпо и до втората техническа пауза, до която изгубиха само една точка от преднината си, но това изобщо не смути полудялата от дива радост зала, която пееше с пълно гърло и празнуваше класирането на своите. И те й отвърнаха с пределна мобилизация – домакините наваксаха три точки и се приближиха на само една при 15:16. На сервис обаче дойде Мусерски, който веднага направи ас и върна ритъма на руснаците, а Полша великодушно спря да играе и предаде гейма на противника с 21:25 след блокада на Мусерски срещу Кубяк.

Четвърти гейм (5:8, 13:16, 22:25)


Волейболната мизерия е пълна - и Куба ни разгроми

Надеждите да вземем първа победа във втората фаза на Световното първенство по волейбол в Полша угаснаха и в днешата вечер, след като за...

Поляците определено загубиха инерция и отново позволиха на Русия да изгради добър аванс до първа техническа пауза – от три точки, след като Сборная залагаше на здрав сервис и солидна блокада. Ситуацията беше обрисувана най-добре от треньора на Полша Стефан Антига, който при 13:7 за Русия взе прекъсване и каза простичко: „Спряхме да играем”. Жегнати от думите на треньора си, поляците навъртяха четири поредни точки след като Влазли застана на сервис и показа какво може. Домакините вече се хвърляха за всяка топка и изравниха при 16:16, поведоха и с 18:17 след тройна блокада срещу Илиник. Русия обаче отвърна на удара точно чрез Илиник и се откъсна напред при 22:19. Това се оказа достатъчно за руснаците, които вкараха мача в тайбрек.

Тайбрек (8:3, 15:11)

Щеше ли Русия да успее да вземе поне победата на честта? Отговорът бързо стана ясен - не. Този път поляците започнаха по-концентрирано и веднага пробиха руското посрещане за 2:0 точки, а Мариуш Влазли заби страховит ас за 4:1. Отново Влазли завърши успешно контраатака по диагонала, след като в защита поляците извадиха атрактивна кука на Спиридонов - 6:3. Смяната на полетата дойде при пет точки аванс на Полша и оттук насетне връщане назад нямаше, с което поляците поставиха и рекорд – те станаха първият волейболен тим в историята, който спечели четири поредни мача на световно първенство с резултат 3:2 гейма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол