Словенското волейболно чудо няма край - финал след победа над Италия

14047
Словенското волейболно чудо няма край - финал след победа над Италия
Снимка: Eurovolleyball/CEV

Цяла България тръпне и се вълнува от представянето на нашия национален отбор на Европейското първенство по волейбол за мъже, но голямата изненада и то напълно заслужена остава Словения. След като дотук в историята си словенците имаха само две девети места на европейско първенство, днес (17 октомври) те подчиниха на полуфинал Италия с 3:1 гейма (-13, 23, -20, -20) и се класираха за големия финал! Преди впечатляващата победа над скуадрата, Словения победи с 3:0 Холандия и с 3:2 световния шампион Полша.

Словения тръгна много силно, със страшно гъвкава защита и точна блокада, която омекотяваше атаките на основните италиански остриета – Османи Хуанторена и Иван Зайцев. Логично словенците водеха с 8:3 на първа техническа пауза, като в атака Митя Гаспарини беше неуловим за италианската блокада. Напълно заслужено преднината на словенците стана още по-голяма на втора техническа пауза – 16:10. Погромът в крайна сметка стана пълен, като Зайцев беше изваден и на негово място влезе Лука Ветори, само за да изяде и той словенската блокада и то два пъти поред в самия край – 25:13 за Словения!

Треска за волейбол: Франция е фаворит, но България... тя е непредвидима

Българският национален отбор по волейбол зарадва цялата родина с класирането си на полуфиналите на Евроволей 2015. Осакатеният тим на ...

Вторият гейм също тръгна добре за словенците, като определено Италия въобще не затрудняваше на сервис противниците си и логично страдаше. Така Словения отново водеше на първа техническа пауза – с 8:5. Италия вече нямаше къде да отстъпва и скуадрата успя да се върне в играта при 10:10, след като и противникът малко свали нивото, а това е силата на италианците – хитрата игра. Показателни бяха две поредни грешки на Гаспарини за 14:11 в полза на Италия – първо той пристъпи от втора линия, а след това не успя дори да прехвърли топката в италианското поле. Треньорът на Словения Андреа Джани обаче веднага се намеси с прекъсване, припомни на своите момчета какъв е фокусът – по-висока топка и сигурна атака, и Словения обърна нещата до 16:14. Оттук насетне борбата беше за всяка точка, а Италия успя пак да поведе при 19:18, след ас на Симоне Джанели. А ключовият момент дойде при 20:20, когато Хуанторена застана на сервис и на два пъти това даде шанс на Зайцев да покаже голямата си класа – с много техничен удар покрай троен блок и с мощна атака, за 22:20. Тези две точки се оказаха достатъчни за 25:23 за Италия и изравняване на геймовете.

По традиция Словения беше напред при първа техническа пауза и в третия гейм – 8:5, заради по-добър сервис. Особено впечатляващо изпълнение от начален удар направи Гаспарини – ас по невъзможно къс диагонал пред невярващия поглед на Филипо Ланца. Италия обаче изравни за 8:8 след блок на Симоне Бути и зверска забивка на Хуанторена, като надлъгването пак започна. Зрителите станаха и свидетели на изключителна точка за Италия за 12:12 – словенците направиха уж успешна атака, след като от тройна италианска блокада топката се смъкна надолу, но там Бути я повдигна много технично с крак и Ланца отговори с успешна атака на смаяните противници. Словения беше напред и на втора техническа пауза, с 16:14, а в тези минути особено ярко си личеше присъствието на словенския капитан Тине Урнаут, който играеше много успешно с италианския блок и нижеше точка след точка. Ас на Гаспарини за 20:16 показа накъде вървят нещата и бившата югославска република затвори гейма с 25:20 след чудесен блок – 2:1 гейма за Словения!

Неудържимият на начален удар Гаспарини наниза нов ас за 3:1 точки в началото на четвъртия гейм и това доведе до прекъсване, защото нещата вече ставаха неудържими за скуадрата. Веднага Зайцев отговори подобаващо с два гръмотевични сервиса и нещата бяха изравнени. За пръв път в мача Италия поведе и на техническа пауза – 8:7. Респектиращ блок в центъра даде аванс от 13:11 за Словения, а Гаспарини направи точно същото от сервис, каквото и в предния гейм в огледален момент – ас за 20:16! Лъч надежда за Италия блесна след грешка на Урнат на посрещане, но словенският капитан се реваншира с техничен блок-аут за 23:20, а нова блокада изведе Словения на точка от финал – 24:20! И победата дойде след директна атака в аут на Италия – 25:20!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com