Волейболна Полша изстрада финала след тежка победа над Германия

138284
Снимки: FIVB

Полша срещу Бразилия - това е финалът на Световното първенство по волейбол. След като по-рано днес кариоките си извоюваха място на финала, домакините на шампионата също се отзоваха там след доста труден мач на полуфинала срещу Германия, който спечелиха с 3:1 (26:24, 28:26, 23:25, ). Така утре, 21 септември, Полша ще има шанс да вземе титлата на домашната сцена, след като в хода на шампионата точно поляците бяха единственият тим, победил Бразилия - с 3:2 гейма.

Първи гейм (4:8, 14:16, 26:24)

Бразилия проби Франция и излиза за четвърта поредна световна титла по волейбол

На прага на незапомнен рекорд - там се намира волейболният мъжки отбор на Бразилия, който и днес показа шампионското в себе си, побежда...

Началото, учудващо, беше за Германия, при това след като Полша спечели първите две точки, но последваха пет поредни за немците, след като Мариуш Влазли на два пъти беше спрян с блокада, а същото се случи и на Матеуш Мика. Последва и ас на Георг Грьозер за четири точки аванс за Германия при първа техническа пауза. Публиката обаче вдигна бързо поляците и те скъсиха дистанцията до 7:9. Равенството стана факт за 10:10 при атака по остър диагонал на Мика, който първо игра ловко с блокадата, за да остави топката в игра, а после я завърши безмилостно.

Германия обаче не се стресна и успя да излезе на втора техническа пауза с две точки аванс след добра контраатака. Немците дръпнаха и с три точки след ас на Бьоме за 18:15. Тук вече последваха последователни прекъсвания на двамата треньори, които наклониха везните в полза на Полша – пет поредни точки, след блокада срещу Грьозер и два страхотни сервиса на Винярски, които обърнаха нещата. Загумни и Карл Клос „върнаха” германците бързо, след като сбъркаха атака през центъра, а после Винярски беше принуден да играе от трудна позиция, атаката му беше хваната и германците реализираха контраатаката – 21:20 за тях. Поляците пак поведоха за 24:23 и по този начин си осигуриха по-добра позиция за гейма. В крайна сметка те го взеха от втори опит след лошо посрещане на Грьозер, което беше обърнато в контраатака от Карл Клос.

Втори гейм (8:5, 16:10, 28:26)


Полша унижи Русия и постави уникален рекорд

Полша срещу Германия и Франция срещу Бразилия - това са полуфиналите на Световното първенство по волейбол, които ще се играят в събота,...

Окрилени от успешната развръзка на първия гейм и обратът, който направиха, поляците започнаха по-добре втората част и дръпнаха с 4:2 точки след мощна атака на Влазли, а на първа техническа пауза бяха с три точки напред след грешка при атаката на Вестфал, който опита да играе с полската блокада, но тя си дръпна навреме ръцете. Германия не си остави магарето в калта и изравни за 8:8 след блокада срещу Винярски при опит за пайп и ас от флот сервис на Гюнтор. Класата на поляците обаче просто беше по-голяма и след две блокади, едната срещу Грьозер плюс негова атака в аут преднината на поляците набъбна до 13:9. Винярски вдигна летвата на 14:9 при нова контраатака след поредно объркване в задно поле на германците, а Новаковски записа ас за 15:9. Чак тогава Германия успя да запише точка с атака през центъра.

И когато изглеждаше, че поляците просто трябва да си вземат гейма, германците демонстрираха, че когато става дума за характер, има какво да покажат. Постепенно, с блокада и сервис – ас на Гюнтор отново от флот, те успяха да стопят разликата до 18:20. А после дойде ред и на Грьозер да открие сервиса си – негов мощен начален удар доведе до мигновена контраатака за германците, които съвсем застигнаха поляците – 20:21. Последва прекъсване за Полша, но мерникът на Грьозер не изневери и с ас той донесе равенство – 21:21. А обратът вече беше направо нарисуван – германската блокада омекоти полската атака и Грьозер докара нещата до геймбол – 24:23.

Точно в този инфарктен момент волейболните божества помогнаха на Полша – полски волейболист спаси с крак и Гюнтор направи бъркана топка в желанието си да завърши на празната мрежа – 24:24. Последваха още два спасени геймбола от Полша, а след това Заторски с невероятен плонж измъкна атака на Грьозер и домакините стигнаха до геймбол. Той беше веднага реализиран след солидна блокада и това вече беше истински нож в сърцето на германците.

Трети гейм (8:5, 16:15, 23:25)


Мечтите на Бразилия за четвърта поредна световна волейболна титла са живи

В дербито на група H от Световното първенство по волейбол в Полша, световните шампиони от Бразилия размазаха с 3:0 гейма олимпийските п...

Само гейм до мечтата – и Полша стартира силно, излизайки с три точки аванс на първа техническа пауза след тройна блокада и ас на Винярски. А след паузата Винярски изстреля още два много трудни сервиса, които спомогнаха полският аванс да скочи на пет точки. В сякаш последно издихание Гюнтор спря Влазли, а след това и Калиберда направи ас за 8:10 и повтори упражението за 11:11. А втората техническа пауза дойде при само точка аванс за Полша, след като Германия можеше да води, но лошо отиграване в задно поле на лесна топка провали шанса им за контраатака.

Упоритите германци все пак успяха да излязат напред след блок-аут на Калиберда за 17:16, а лошо посрещане извади Влазли в лоша позиция за атака и той прати удара си в аут – 19:17 за Германия. Полша изравни за 21:21 след аматьорско посрещане на сервис от Калиберда, което заложи топката за контраатака. Германците изпуснаха питомното при 23:22, когато не успяха да атакуват с достатъчно мощ, за да си осигурят два поредни геймбола, но все пак Калиберда им даде геймбол с блок-аут – 24:23. Последва тактическа уловка на Витал Хайнен – той пусна втория си разпределител Себастиян Кюнер, който би много коварен сервис с лява ръка, поляците успяха само да върнат топката в игра и Калиберда завърши успешно германската атака.

Четвърти гейм (7:8, 16:14, 25:21)


Четвъртата част започна точка за точка, без нито един от двата отбора да успее да направи серия, както беше характерно досега в предните геймове. Чак след 17 разиграни точки Йохен Шьопс успя да даде две аванс с ас при скъсен сервис, но Клос веднага изравни след страхотен блок точно срещу Шьопс – 10:10. Упражнението беше повторено от Клос и за 12:10 в полза на Полша, а Влазли заби страховит ас за 13:10. Точно тогава на сервис застана Кристиян Фром, който отговори с ас и още един сервис, превърнат в точка от германците за 13:13. Все пак с тройна блокада Полша взе аванс от две точки на втора техническа пауза. Кубяк обаче направи носена топка и Германия изравни отново – 16:16. Свирепа атака на Влазли от трудна позиция даде аванс отново от две точки за Полша – 18:16. А след пет поредни атаки при 20:18, в които блокадата и от двете страни омекотяваше топката и позволяваше отиграване, Полша най-накрая спечели точката с  блокада срещу Кристиян Фром и вече изглеждаше съвсем близо до финала – 21:18. Дойде и ас на Влазли за 23:19, а на голямата звезда на домакините се падна честта да забие последната топка за сладкия полски успех.

Срам! И финландците свалиха гащите на волейболистите ни

Мъжкият национален отбор по волейбол на България допусна изключително срамна загуба от Финландия с 0:3 гейма (18:25, 21:25, 18:25) в по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол